lauantai 4. elokuuta 2012

Lempparini Leilan skonsseja

Skonsseja, skonsseja.. Taas! :D Mutta tällä kertaa höystettynä suklaalla ja vadelmilla, suoraan Leila Lindholmin Leilan parhaat ruokaohjeet-kirjasta.. Joo, vähän on jäänyt nyt päälle tämä into tuon ruotsalaisen leivonnaisia kohtaan. En kohta enää kestä pöksyissäni odottaessani uuden kirjani saapumista, uusintapainosta, eikä ajankohdasta ole mitään havaintoa.. :)

Saatiin kylään ihania ja odotettuja vieraita, Otso ei onneksi aloittanut hönköttämistä kuin jo heti aamusta kuultuaan tulijoista :) Eikä kyllä päästänytkään kävijöitä helpolla, leikkiä piti! Juhlimme samalla Otson synttäreitä vähän jälkikäteen, joten jotain oli pöytään pyöräytettävä (ihan kun en muutenkin olisi tehnyt.. Heh). Karvanaama toivoi porkkanakakkua ja itse halusin kokeilla tuosta Leilan kirjasta englantilaisia suklaa-vadelmaskonsseja :) Nuo skonssit toimii vallan mainiosti myös gluteenittomina, kokeiltu on.


8 skonssia

8 dl vehnäjauhoja/gluteenittomia jauhoja
½ tl suolaa
1 ½ tl leivinjauhetta
½ dl (raaka)sokeria
125 g kylmää voita
1 muna
2 dl maitoa
100 g tummaa (korkealaatuista) suklaata
150 g pakastevadelmia

kananmunaa voiteluun ja sokeria koristeluun

1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. (Miusta sai olla vähän vähemmän tehoja..)
2. Sekoita vehnäjauhot, suola, leivinjauhe ja (raaka)sokeri kulhossa.
3. Kuutioi voi ja nypi kuutiot kuiviin aineksiin.
4. Vatkaa keskenään muna ja maito ja rouhi suklaa pieniksi paloiksi.
5. Sekoita neste ja suklaapalat kuiviin aineksiin ja kaikki edelleen taikinaksi.
6. Kääntele pakastevadelmat joukkoon niin varovasti, etteivät ne mene rikki.
7. Taputtele taikina jauhotetulla pöydällä noin 3-4cm paksuksi levyksi ja paina siitä rengasmuotilla (tai lasilla tms) irti pieniä pyöreitä leipiä, skonsseja. Paitsi minä tein niinkuin toisissakin skonsseissa: Taputtelin taikinan suoraan leivinpaperin päälle suorankaiteen muotoon ja leikkasin sen terävällä veitsellä osiin ja erottelin toisistaan. Helpompaa! :)
8. Nosta pyörylät (tai mitä ikinä teetkin) pellille leivinpaperille, voitele vatkatulla munalla ja ripottele pintaan hiukan sokeria.
9. Kypsennä skonsseja noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kullankeltaisia.

Leilan vinkki: Marjojen tulee olla jäisiä sekoitettaessa taikinaan. Muuten niistä tulee vain hilloa! Noin ne ainakin pitivät muotonsa suunnilleen :)
Lisäksi Leila neuvoo syömään näitä Philadelphia-tuorejuuston kanssa.. Toimivat! Yleensähän meillä syödään skonssit ihan vaan kermalla (ja hillolla), mutta nyt ei tehnyt mieli kermaa ja makeaa oli muutenkin tarjolla sen porkkanakakun muodossa. Tuorejuuston happamuus sopi kyllä hyvin makeisiin leivonnaisiin. Nam!

Ei kommentteja: