keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Oodi ruisleivälle

Savon Sanomat kirjoitti vajaa vko sitten ruisleivän olevan luultuakin parempi supertuote. No, minua tämä tieto ei yllätä! :) Ehkä Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen huippuyksikön tutkimuksissaan saama lisätieto avaa ihmisten silmiä ( tai sitten ei) rukiin terveellisyydestä. Se osoittaa mm. rukiin vaikutusta laskevasti sydäntaudin ja kakkostyypin diabeteksen riskiin. Tutkijat ovat löytäneet rukiista myös yhdisteitä, joita kasvit käyttää puolustautuessaan taudeilta ja tuholaisilta. Jänskää!

Sinänsä ihmettelen miksi ihmiset kohisevat tutkimustuloksille jotka osoittavan rukiin olevan terveellisempää kuin vehnän tms. Onhan tämä ollut tiedossa jo vuosisatoja! Lisäksi ruis mm. tasoittaa verensokerin heittelyä, sen olen huomannut itsekkin.


Voisin pölpöttää ruisleivän hyvistä puolista tylsistymiseen (muiden siis!) saakka :) Mie olen kasvanut ruisleivällä (ok, ohra/kaurarieskalla myös), se on täällä meillä päin vielä sitä oikeanlaista ;) Leivän kuin leivän pitää muutenkin tulla pienistä paikallisista leipomoista, eikä tusinatuotantotehtaista! Tai omasta uunista, mikä tässä torpassa vain on (harmillista kyllä) melko harvinaista. Täytyy ehdottomasti tormistautua!

Tuossa kuvassa muuten on ihanaa, 100% luomuruisleipää melkein naapurikunnasta :) Ja iiiso perunapiirakka (oih, piirakoistakin voisi jauhaa loputtomiin) naapurikylän leipomosta. Kyllä täällä on hyvä asua!

Ei kommentteja: